Johanna & Charlie

V I N T E R ll F Ö R B E R E D E L S E R

Random Permalink0
Hösten börjar gå mot sitt slut med sina vackra färgglada färger från alla träden som nu står helt vakna i väntan på snön och idag föll den första snön här hemma. Riktigt mysigt att hösten har övergått till en tidig vinter även om snön inte ligger kvar på marken men jul stämningen börjar komma smygandes i fingrarna. Iomed att kylan börjar smyga sig på en är de ju dags att förbereda både Charlies garderob och även hans nya vagn. Emmaljungan är alltså såld sen någon månad tillbaka och nu är jag ägare till en Nordic moon BMX, i färgen grå! Älskar vagnen, speciellt färgen som är lite mer stilren tillskillnad på Emmaljungan som hade en färgklick som bara skrek "SE MIG". Dock så saknar jag den vagnen för den var ju ändå Charlies vagn som har varit med om myycket med sjukhuset, alla hemgångar efter operationer så den vagnen var ju ändå en i "familjen". Men de var dags att byta ut sig och den vagnen vi har nu är så snygg! Super nöjd!😍
 
♡♡♡
 
Fördelar / nackdelar med Nordic moon / Emmaljungan;
 
•Nordic moon är mindre i bredden vilket är superbra när man ska åka kommunalt. Man slipper trängas vid vagnplatserna. 
 
•Nordic moon har en bra förvaring och tål en hel del trots att de är en sommarvagn. Går utmärkt att köra på alla slags vägar bara att framhjulen fastnar då och då i själva fästet vilket gör att de är lite trögt att köra om vagnen är lite överbelastad.
 
•Nordic moon klädseln går inte att ta av så man måste vara noga med att de inte spills mat eller dryck på klädseln. De är riktigt jobbigt eftersom jag tvättade Emmaljungans klädsel ofta! Renlighet är numero uno för mig.. 
 
• Nordic moon har även en dryckeshållare! Blir mycket varmadrycker i vinter som kommer tas med på färden.
 
•Nordic moon har tre inställningar i ryggen vilket alltid är bra. Då kan barnet sova i vagnen, vila på andra läget och även sitta rakt vilket är ett stort plus! Enda nackdelen med just den delen är att själv haken som justerar läget i ryggen hoppar ur plats när man ska fälla ihop vagnen vilket gör de svårt att sätta fast den igen när man ska väckla ut vagnen igen. Visar bild nedan↓ 
•Nordic moon är ju en sommarvagn, alltså finns de inga åkpåsar som passar till vagnen vilket blir knepigt under hösten och vintern. De är nog den största nackdelen men de är ju en sommarvagn trots allt! 
 
•Nordic moon har en avtagbar säkerhetsbygel som sitter framför barnet. De är också ett plus för äldre som då kan sätta sig utan att behöva klättra upp varje gång utan dom kan bara sätta sig utan problem. 
 
• Nordic moons hjul är ekohjul vilket jag är ovan med. Jag själv föredrar luft! Känns mycket enklare att köra med luft. 
• Emmaljungan är en stor vagn så de finns gott om utrymme både i själv sittdelen men även i korgen under sittdelen. De var ett stort plus när man var och stor handlade! 
 
• Emmalungan hade en unik färg så man stack ut i mängden och man hittade alltid vagnen, om t ex min mamma gick med Charlie så hittade man alltid henne. Man letade aldrig efter henne utan man gick runt och kollade efter vagnen på grund av färgen. 
 
• Emmaljunga hade avtagbar klädsel vilket var ett stort plus! Vagnen var ju med om en hel del, kräkningar, drycker, mat, glassfläckar mm. Så att man kunde ta av allt för att tvätta delarna var ett stort plus!
 
• Emmaljugan är ju en åretom vagn vilket underlättade vintern rejält! Snö och slask kom man igenom utan problem. Lätt och att köra! Åkpåse kom i utan problem! 
 
• Emmaljugan har ett justerbart handtag vilket underlättar när man står vid vagnplatserna på bussarna. Nordic moon har ej den funktionen. 
 
De som behöver införskaffas inför vintern är; 
♡ Nya mössor & vantar ♡ 
♡ Tjocka svarta täckbyxor ♡ 
♡ Fleecekläder ✓ ♡
♡ Fårskinn till nya vagnen (fejk) ♡
♡ Ny vinterjacka ✓ ♡
♡ Vinterkängor ♡ 
♡ Hjälm till rollator ♡
♡ Varmare tröjor / koftor ♡ 
♡ Extra kläder till dagis ♡ 
♡ Innetofflor både hemma & dagis ♡
♡ Varma sockor / mer strumpor ♡ 
♡ Fler mjukisbyxor ♡ 
♡ Extra filt till vagnen ♡ 
 
Är de något jag har glömt? Kommentera gärna isåfall så jag inte glömmer något!😊 

Heltids mamma

Personliga inlägg Permalink2
Härliga nyheter men dom härliga nyheterna ger mig sjukt mycket ångest inombords.. De är så att jag ska bli ensamstående mamma på heltid från och med i november månad. Jag personligen tycker att de ska bli superkul att få ta del av min sons liv på heltid men de innebär ju väldigt mycket ansvar. Eftersom jag kommer ha allt ansvar till 98% under ett års tid själv får jag en sån ångest klump inombords. Mitt psyke är inte så mycket bättre nu när alla sjukdomar börjar, främst dagisbacillerna som jag är extremt rädd för. Något jag verkligen grubblar på är ju just vinterkräksjukan som har satt sina spår inom mig. De kommer absolut bli en utmaning men jag känner mig inte riktigt på en sån kort varsel som de blev.. Jag är 110% redo att ta tag i min emetofobi (kräkrädd) med hjälp av både hypnos, KBT, akupunktur! You name it! Jag måste ta tag i mitt mående för att jag ska kunna klara av det här! 
 
Att ha Charlie här tror jag kan hjälpa mig mycket i vardagen också så att jag inte svankar ner i dåliga vanor, utan att jag får mig en daglig rutin med sömn, mat som nuförtiden ser kaos ut. Iomed att jag kommer ha Charlie på heltid innebär de att allt ansvar står på mig. 
 
Jag kommer vara den som får åka iväg på alla sjukhusbesök, möten osv. Att få allt ansvar fast att vi har delad vårdnad känns läskigt. För att förtydliga allt de här är de så att C har valt att ta ett jobb där han inte kan ha Charlie under veckodagarna utan bara varannan helg! Jag tycker de är lite taskigt gentemot mig som också vill kunna jobba och ha ett "normalt" liv, vilket jag nu måste skjuta upp för att jag ska hjälpa honom. Dock ska jag ju ta tag i ångesten och i kräkfobin men jobb får jag tyvärr skjuta upp tills jag hittar något som passar i våran vardag. Allt måste ju gå ihop med dagislämningar / hämtningar. Arbetstider, framtida sjukhusbesök mm. Men de kommer nog lösa sig men pressen ligger och trycker på en! 
 
För övrigt så har vi nu bott hemma hos min pappa i ca en månad. Vårt rum ska jag fixa för att de ska bli så hemtrevligt som möjligt och Charlie ska få en egen säng för just nu delar vi på en 180 cms säng. Inte de mest optimala att ha Charlie på sig varje natt😅 
 
De var väll allt för nu! Eftersom Charlie kommer bo hos mig på heltid kommer jag nog att uppdatera oftare för att jag och Charlie ska kunna blicka tillbaka på den här tiden i framtiden! Känns kul att få tillbaka bloggandet och skrivandet igen😊 
 
Våran resa forsätter och snart öppnas ett nytt kapitel♡
 

C H A R L I E

AMC, Personliga inlägg Permalink1
Eftersom jag inte har varit så aktiv här förutom mina inlägg om min psykiska ohälsa så tänkte jag ha ett inlägg om Charlie som bloggen främst ska handla om. Bloggen ska ju handla om vårat liv som ung mamma och om Charlies utveckling och hans framsteg med hans AMC, (Arthrogryposis Multimex Congenita). 
 
Till och börja med kan jag ju säga att han växer utan dess like! No joking! Charlie har gjort så stora framsteg i utvecklingen som jag tycker är stort iallafall men jag vet ju inte hur ni ser på de.. Kan börja med gåendet som nog har varit de första och största som någonsin har hänt alla runt omkring Charlie speciellt honom själv. Från att inte kunna gå eller ens kunna stödja på fötterna under 3 års tid till att börja använda sin rullator som han fick i mars (?) tror jag att de var. Nu för tiden springer han fram oavsett väder & vägar han går på! Han ska upp på allt och har lärt sig flera sätt att ta sig fram på med sin såkallade BMW som han har döpt den till! Charlie älskar sin rullator och den används dagligen hemma och på förskolan. Om man råkar glömma att ta med sig den blir han ledsen och hela hans dag är mer eller mindre förstörd. Nu när han äntligen "känner" sig likgiltig med dom andra barnen i hans ålder så vill han ju vara precis som dom. Få springa runt och vara med alla barnen och få springa och få känna sig delaktig. Känna sig lång och inte alltid vara den kortaste där han befinner sig♡ 
 
Charlie har blivit så mer självständigt & han har aldrig riktigt vågat släppa taget om sin rullator sen han fick den men ack alltså! Som sagt så har Charlie gjort stora framsteg och ett utav dom är att han mer och mer har börjat släppa taget om sin rullator för att ta sig fram själv! Vi brukar öva någon gång om dagen att han får gå en halv meter till mig eller till sin rullator. De blir mer och mer men han är fortfarande lite skeptisk men han är så duktig att man smälter av stolthet😍😍😍 
 
Ibland går han även och håller handen när vi är ute och går vilket är väldigt nytt! Tidigare har de ju varit vagnen och rullatorn men nu när han börjar tro lite mer på sig själv att han kan så vågar han ta de steget! Halkar han eller snubblar så är han uppe på benen igen som om inget har hänt, oftast så fnissar vi lite och sen fortsätter vi♡ 
 
Finns video på våran instagram där han tar sina första steg själv; Yohannaistheshit
 
 
 
 
Ännu ett framsteg är att försöka bli blöjfri. De är något som jag nyligen har börjat med medan förskolan har försökt få Charlie att gå på pottan då och då när han själv har sett andra barn använda pottan. Men här hemma är de fortfarande ganska nytt. Jag försöker att få honom att tycka om pottan och än så länge har han gjort båda behoven på pottan med lite gnäll emellanåt. De går framåt där också även om pottan inte är så aktuell men ibland så kan jag sätta honom på pottan och då brukar han oftast kissa. Charlie har ju lite problem med sin mage sen han var en liten bebis. Han är väldigt hård i magen = hård avföring. De gör lite ont när han gör nummer två och det tar en bra stund att få ut allt för att han är så hård i magen så han vågar sig inte riktigt på pottan, de har hänt 3 gånger att han faktiskt har bajsat i pottan! Då vart man ju lite stolt även om man höll på att kräkas av lukten😅 
 
Ibland får han gå runt med kalsonger istället för att gå runt med blöja. De blir ju väldigt mycket tjat och "genomgång" när kalsongerna åker på..
 Charlie, om du behöver kissa eller bajsa måste du ropa att du behöver gå på toaletten! Okej?
-Okej mamma. 
-Så vad ska du göra om du blir kissnödig eller bajsnödig?
-Skrika JAG BEHÖVER KISSA! JAG BEHÖVER BAJSA! 
-Behöver du kissa nu? 
-Nej mamma, med en irriterad blick😅 
 
De var vid ett tillfälle förra veckan när jag och Charlie var iväg till habiliteringbad i Bergshamra glömde jag självklart blöjor.. Paniken som kom när vi skulle klä på oss efter att vi hade badat och märker att man glömde blöjorna.. Då var de två alternativ, sätta på honom en binda som jag hade i jackan eller låta han åka hem utan.. Yes han fick åka hem utan! Innan vi gick kissade han i duschen för de var de enklaste för oss båda så där kissade han😅 
 
Började gå ut och vi gick från Bergshamra till Danderyds sjukhus för att jag skulle få röra lite på mig. Frågade då och då om han behövde kissa men ikke! Väntade på bussen i ca 15 minuter och glömde att fråga om han behövde kissa innan vi klev på men de kom jag på när vi var halvvägs till Täby centrum. Jag frågade om han behövde kissa vilket han inte behövde men för att inte stressa honom på något sätt så sa jag att han får kissa när vi kommer till centrum på en liten toalett och inte en stor toalett. Och de ville ha göra, tror nog att han blev lite fundersam när jag sa att de var en liten toalett. Vi kom fram iallafall och gick raka vägen mot toaletterna och klev in till toaletten. Charlie blev chockad när han såg en liten toalett stå bredvid en stor toalett😅 
 
Vi prövade först att stå upp och kissa men de gick ju inte så bra så han fick sätta sig och då kom de KIIISSSS😍 Haha säkert jätte töntigt men han klarade att hålla sig i ca 40 minuter utan att kissa på sig! Efteråt tvättade han även händerna i det lilla handfatet och strålade av stolthet!!❤ 
 
De har även varit två tillfällen som han har sagt till att han har varit kissnödig även fast han har burit blöja, då fick han gå på toaletten och på pottan då ena gången var vi och bowlade och andra gången på frukosten. #Stolt
 
 
 
Charlie växer för fullt och han är en helt underbar liten pojke som snart fyller 4 år.. Mitt hjärta går sönder när jag ser min lilla bebis på 2614 g & 45 cm växa sig större.. Snart kommer han bli tonåring så jag ser till att njuta av alla pussarna & kramarna för de varar nog inte så länge♡ 
 
Mamma är stolt över dig Charlie, mamma älskar dig & du är den enda som får mig att stiga ur sängen varje dag även när de känns tungt! Tack för all energi du ger mig med dina pussar och värmde kramar! Dina pussattacker, din utstrålning, ditt lysande ansikte med ditt stora leende med dina tindrande ögon, dina illaluktande fötter som du ska trycka upp i näsan när man tar av skenorna, dina skrattattacker och du ser till att lära mamma att spela dina favorit spel så vi kan spela tillsammans♡ 
Mamma älskar dig
 
Till top