Klumpfot

AMC / Permalink / 1
Klumpfot;
Som ni kanske har förstått nu så föddes ju Charlie med en klumpfot som är på högerfot. 

Klumpfot är en vanligtvis medföddmissbildning av ena eller bägge fötterna. Ungefär ett barn av 1000 föds med denna utvecklingsdefekt. Pojkar drabbas ungefär dubbelt så ofta som flickor. Man vet inte varför man får klumpfot. 
 Klumpfot kallas också för PEVA som är en förkortning av det latinska namnet pes equinovarus adductus. Förkortningen Peva står i talspråk för 'Fötter' – 'vinklingen nedåt i spetsfot' – 'vinklingen inåt' – och 'vinklingen uppåt. 
 Vid svårare fall kan krävas ytterligare kirurgiska åtgärder, såsom senförflyttningar, senförlängningar och delning av ledkapslar för att uppnå normalt läge i fotleden. Dessa operationer utförs vid cirka sex månaders ålder. Även då gips- och ortosbehandlingarna avslutats måste föräldrarna vara extra uppmärksamma och noggranna på även små återfall i felaktig fothållning. 
 De allra flesta barnen med klumpfot efter behandlingar kan gå, springa, simma, cykla.
 
Behandlingar; 
Gipsbehandlig, förlängning av hälsenan, special skor & skenor, operation. 

All text & bilder kommer från Google, sök på Klumpfot om du vill veta mer. 





#1 - - Anonym:

Förstör du inte för Charlie när du håller på å ta bort gipset hela tiden??? Kan tänka mig att man måste korrigera så mkt som möjligt medans han växer för att de sen blir svårt när han stannar av i växt. Så när du tar bort gipset "för att vara snäll" så måste du ju snarare förstöra hans framtid när fötterna aldrig kommer få chans att bli så normala aom möjligt.

Svar: Hela tiden? Nej det har hänt tre gånger. Jag tar på hans skenor direkt efter att jag har tagit bort hans gips för det har läkaren sagt att jag ska. Och självklart finns det en risk varje gång som det händer ja, men den är en risk man får ta som förälder. Mitt ända mål med Charlie är att han lever oavsett om han aldrig kommer kunna gå, att han kommer kunna gå är bara en bonus!
Johanna

Till top